Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szaszłyki z wieprzowiny

2.0
(1)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynka wieprzowa 50 dag
żółta papryka (świeża) 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
papryczka chili 1/2 sztuki
oliwa 1/4 szklanki
sok z cytryny z 1/2 sztuki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 szczypty
grzanki
Imbir mielony Prymat 5 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Szaszłyki z wieprzowiny

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na kawałki o bokach 2 cm.

Paprykę pokroić, a czosnek i imbir obrać oraz drobno posiekać. Papryczkę chili pokroić w wąskie krążki. Wraz z czosnkiem i imbirem przełożyć do miski, zalać oliwą. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, starannie ubić widelcem na jednolitą masę.

Do tak przygotowanej zalewy włożyć kawałki mięsa i żółtej papryki. Wymieszać, żeby zalewa dokładnie przykryła wszystkie składniki. Odstawić na 3 godziny.

Po tym czasie mięso i paprykę wyjąć z zalewy. Na szpadki do szaszłyków nadziewać na przemian mięso i paprykę. Szaszłyki piec z każdej strony w piekarniku w 200 stopniach ok. 30 minut. Podawać z grzankami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 06.03.2013 16:11
fajnie przyprawione
Norgiusz 27.05.2012 08:34
super
AGNIESZKA144 03.05.2012 20:25
pyszne
krokodyl 26.04.2012 20:18
mniam
Tika4444 16.02.2012 08:21
fajne szaszłyczki
Tika4444 16.02.2012 08:21
fajne szaszłyczki
joanna77 04.07.2011 21:19
mniam
berys18 02.06.2011 07:11
szaszłyczki to coś dla mnie
IZABELA29 27.03.2011 10:30
pysznie
Ania67 03.03.2011 22:06
Świetne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak