Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paluszki drożdżowe z dżemem jagodowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 i 1/3 szkl
mleko 1/4 szkl
żółtko jajek 2 szt
drożdże 1/4 kostki
sól szczypta
margaryna 10 dag
cukier puder 1/2 szkl
dżem jagodowy
cukier puder 1 szkl- do polewy
woda 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Paluszki drożdżowe z dżemem jagodowym

Mleko lekko podgrzać. Wlać do szklanki i wymieszać z drożdzami i łyżeczką cukru. Do miski dodać żółtka i cukier puder- zmiksować na jasną, gładką masę. Do rondelka umieszczam margarynę. Do miski z masą jajeczną dodaję mąke, letnią margarynę, mleko z drożdżami i wyrabiam ciasto. Odkładam je w ciepłe miejsce, przykrywam ręcznikiem i czekam około 2 godzin, aż wyrośnie. Następnie ciasto dzielę na 2 części i każdą wałkuje na kształt prostokąta tnę na 8 części i na każdy kawałek ponownie wałkuje, aby utworzyć zgrabny wałeczek. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 C. Po upieczeniu każdy paluszek delikatnie kroje wzdłuż i smaruje dżemem. Na koniec polukrować(tzn. cukier puder połączyć z wodą).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka_B 04.03.2011 07:53
Uwielbiam wszystkie wypieki z ciasta drożdżowego:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak