Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka po bretońsku

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

fasola Jaś 400 gram
kiełbasa chuda 4 pętka
kości wieprzowe 700 gram
ćwiartka z kurczaka 1 szt
marchewka 1 szt
Liść laurowy suszony Prymat 4 szt
ziele angielskie 7-8 szt
majeranek 1,5 łyżki
sól do smaku
koncentrat pomidorowy 3-4 łyżki
papryka mielona 2 łyżki
kostka mięsna 1 szt
kostka rosołowa 1 szt
kostka wołowa 1 szt
cebula biała 2 szt
smalec 2 (z jabłkiem)

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka po bretońsku

Fasolę dzień wcześniej namoczyć.
Napęczniałą fasolę wrzucić do garnka,dodać kostkę mięsną,wieprzową i rosołową.Dodać pokrojona marchewkę,liście laurowe i ziele angielskie.Wrzucić także kości wieprzowe i ćwiartkę z kurczaka.Całość gotować do chwili,aż mięso będzie miękkie.Mięso i kości wyciągnąć z garnka,przestudzić,obrać,następnie wrzucić z powrotem do garnka i gotować.
Kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę i całość podsmażyć na patelni i wrzucić do garnka.Dodać 2 łyżki papryki mielonej,1,5 łyżki majeranku i 2 łyżki smalcu oraz pieprz do smaku.Wszystko doprawić przyprawą do fasoli.Po kilku minutach dodać rozcieńczony w połowie szklanki wody koncentrat pomidorowy.Całość gotować do chwili,aż fasola będzie bardzo miękka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maciek7 19.10.2011 19:14
i ja też !!!!
eduszo
eduszo 17.04.2011 16:04
Ja też.
Misiek1 04.03.2011 07:46
Uwielbiam!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak