Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

mus z mascarpone z duszonymi jabłkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śmietana 30% 500 ml
żółtko jajek 6 szt
cukier 100 g
cukier puder 100 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
jabłka 1000 g
cynamon Prymat 0,5 łyżeczki
esencja waniliowa 1 łyżeczka
płatki migdałowe 2 łyżeczki
masło 3 łyżki
serek mascarpone 500 g

Przepis i sposób przygotowania na: mus z mascarpone z duszonymi jabłkami

Śmietanę schłodzić w lodówce, następnie ubić na sztywno z cukrem pudrem i esencją waniliową. Przełożyć do miski i wstawić do lodówki. Z żółtek i cukru zrób kogel-mogel i ucieraj do czasu aż cukier się rozpuści. Do masy z żółtek dodawaj ser i mieszaj na gładką masę. Żelatynę namocz kilka minut w łyżce zimnej wody potem dodaj łyżkę wody gorącej i wymieszaj. Do masy serowej dodaj schłodzoną ubitą śmietanę i dobrze wymieszaj mikserem na małych obrotach dodaj żelatynę i dokładnie całość wymieszaj. Mus przełóż do miseczek deserowych. Następnie obierz jabłka, usuń pestki i pokrój w kostkę. W garnku rozpuść masło dodaj odrobinę cukru, smaż 5minut, dodaj jabłka i cynamon. Całość duś do miękkości, a następnie ostudź. Po ostudzeniu przełóż masę do miseczek z musem. Miseczki z gotowym musem wstaw do lodówki i zabezpiecz je żeby nie nabrały zapachu wędlin. Przed podaniem posyp migdałami.


Smacznego!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mariusz10 25.06.2012 22:13
świetny deser
kochanyptysiu 30.03.2011 21:00
probowala,ekstra!
kochanyptysiu 04.03.2011 09:09
fantastyczny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak