Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mus z bezami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

truskawek 40 dag
nektaru wiśniowego 300 ml
soku z cytryny 2 łyżki
cukru 5 łyżek
białko jaja kurzego 2 surowe
soli szczypta
mięta
skórka cytrynowa

Przepis i sposób przygotowania na: Mus z bezami

1. Truskawki przebierz i dobrze umyj. Odłóż 8 sztuk. Resztę wrzuć do nektaru wiśniowego, dodaj sok z cytryny. Zmiksuj całość na gładki mus. Wstaw do lodówki. 2. Białka jajek umieść w wysokim naczyniu do ubijania. Dosyp cukier, sól i ubijaj, aż cukier się rozpuści, a piana stanie się sztywna. 3. W szerokim rondlu zagotuj wodę, zmniejsz płomień, aby nie wrzała. Z masy bezowej dwoma łyżkami wycinaj kluseczki i zsuwaj do gorącej wody. Parz 2-3 minuty, obróć i parz jeszcze 3 minuty. Kluseczki wyjmij łyżką cedzakową. Ostudź. 4. Drobno pokrój odłożone truskawki. Mus truskawkowy rozlej do 2 miseczek. Do każdej włóż po porcji truskawek. Udekoruj miętą oraz skórką cytrynową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 01.04.2011 00:11
Pyszności.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak