Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Creme brulee

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 1/2 l
cukier 700 g
żółtko jajek 5 szt
śmietana kremówka 150 ml
brązowy cukier 4 łyżki
herbata owocowa 4 saszetki

Przepis i sposób przygotowania na: Creme brulee

Należy najpierw zagotować mleko, dodać herbatę i odstawić do zaparzenia. Żółtka należy utrzeć z białym cukrem i dodać do mleka. Wymieszać. Dodać następnie ubitą śmietanę. Masę rozlać do naczynek żaroodpornych i włożyć je do brytfanny wypełnionej do 1/3 wodą. Włożyć do piekarnika nagrzanego do ok. 180 st. C na 50 minut. Wyciągnąć z wody, ostudzić i wstawić do lodówki na 2 h.
Później posypać brązowym cukrem i włożyć z powrotem do piekarnika, żeby cukier się skarmelizował.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 22.04.2013 13:01
fantastyczne
Zoso 18.10.2011 22:05
super deser
BernadettaP 14.09.2011 09:23
Poza tym obawiam się, że w tak wysokiej temperaturze to wyjdzie zwarzone mleko ze śmietaną, tudzież jajecznica, a nie creme brulee... I bez gazowego opiekacza też jakoś nie widzę karmelizacji cukru...
BernadettaP 14.09.2011 09:17
Aż 70 dag cukru ? Bez obrazy, ale z takimi proporcjami to musi być strasznie słodki ulepek...
Marzena34 16.04.2011 17:08
fajne
kochanyptysiu 05.03.2011 19:11
super!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak