Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka frankfurcka

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

małso 400 g
cukier 275 g
jaja 5 szt
mąka 250 g
mąka ziemniaczana 80 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mleko 500 ml
budyń waniliowy 1 szt
sól szczypta
wisienki koktajlowe 20 szt
wiórka krokantowe 200 g
śmietana 100 ml
aromat cytrynowy 3 krople

Przepis i sposób przygotowania na: Babka frankfurcka

Formę na babkę smarujemy masłem, i posypujemy odrobiną bułki tartej. Ciasto ucierane robimy z : 200g masła, 150 g cukru, jaja, aromat, mąki, proszek do pieczenia. Osobno robimy budyń z 0,5 l mleka, z dodatkiem 125 g cukru i odrobiny soli. masło pozostałe ubijamy na pianę i dodajemy po łyżce budyniu (wystudzonego). Ciasto włożyć do formy i piec 60 minut w 160 stopniach. Połową powstałej masy napełnić babkę, resztą posmarować ją od zewnątrz, posypać wiórkami. śmietanę ubić na pianę i zrobić z niej strzykawką kilkanaście kropek na babce, na każdej dać wisienkę

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

accee 05.03.2011 22:58
Najs
Kate131 05.03.2011 08:06
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak