Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z mąki kukurydzianej i ziemniaków

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka kukurydziana 3 szkl
ziemniaki 1/2 kg
jajko 2 szt
mleko 2 szkl
cukier 25 dag
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier wanilinowy 2 łyżeczki
kakao 1 łyżka
tłuszcz do formy
polewa czekoladowa 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z mąki kukurydzianej i ziemniaków

Obrane ziemniaki ugotować, odcedzić przecisnąć przez praskę, wystudzić. Mleko zagotować, wsypać mąkę i gotować kilka minut ciągle mieszając. Następnie wystudzić. Zimne ziemniaki utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, dodając jajka, proszek do pieczenia i gotowaną mąkę. Dokładnie wymieszać. Połowę ciasta wyłożyć do przygotowanej formy, do drugiej połowy dodać kakao, wymieszać i wylać na jasne ciasto. Piec w temp 180 stopni około 40 minut. Po ostudzeniu oblać polewą czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 21.09.2012 12:27
Takiego ciasta jeszcze nie robiłam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak