Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

domowy pasztet

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

wątroba 60 dkg
mięsa wołowego rosołowego bez 1 kg
łopatki wieprzowej bez kości 1 kg
surowego boczku 60 dkg
cebulka 6 szt
grzybów suszonych prawdziwków 20 dkg
bułki 2 szt
jaja 6 szt
sól 1 szcz
pieprz 1 szcz
gałka muszkatołowa 1 szcz
ziele angielskie 1 szcz
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szcz

Przepis i sposób przygotowania na: domowy pasztet

Mięso pokroić na kawałki, zalać w garnku niedużą ilością wody i gotować do miękkości. W trakcie gotowania dodać po krojoną wątrobę, cebulę i opłukane suszone grzyby. Ugotowane produkty wyjąć, wystudzić. Bułkę namoczyć w wywarze. Mięso, wątrobę, grzyby, cebulę i bułkę przekręcić dwukrotnie przez maszynkę
. Dodać surowe jaja, po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu i po 2 łyżeczki pozostałych zmielonych przypraw. Wszystko dokładnie wymieszać. Brytfanki wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Na dnie każdej brytfanki można ułożyć kratkę z paseczków słoniny. Masę przełożyć do brytfanek, napełniając je do 3
/4 wysokości. Piec około 40 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200-250°C. Wystudzić, ostrożnie wyjąć z brytfanek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona51
Iwona51 21.01.2012 09:37
pycha
RenataZ-et 20.01.2012 12:27
taki domowy pasztet jest najlepszy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak