Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysie z bita śmietaną

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 220 gram
margaryna 100 gram
jajko 6 sztuk
woda 250 gram
sól 1 gram
bita śmietana 1000 gram
cukier puder 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie z bita śmietaną

Ciasto
do graczka wlać wodę i pokroić w kawałki margarynę i sól margaryna musi się rozpuścić gdy się rozpuści i woda ugotuję wsypać mąkę i szybko mieszać aż będzie jedna masa przez parę minut odstawić zęby wystygło
blachę posmarować tłuszczem i wysypać mąkę uformować ptysie piec w tem 180-220 zimne korpusy przekroić w połowie ich wysokości napełnić korpusy bita śmietaną przykryć górna część posypać cukrem pudrem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata106 07.11.2011 19:07
rewelacja
mikrusiak 02.03.2011 21:56
hm... kuszące :P

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak