Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pączki z budyniem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 1/2 kost.
cukier 6 łyżek
jajko 5 szt.
cukier waniliowy
mąka 1 kg.
drożdże 10 dkg
śmietana 1 szkl.
mleko 1/2 l
budyń waniliowy
olej do smażenia
sól szczypta
ocet 3 łyżki
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: pączki z budyniem

ugotować budyń w/g przepisu na opakowaniu wystudzić,przygotować ciasto na pączki drożdże rozkruszyć do miski wsypać łyżkę cukru i mąki wlać 1/2szkl.podgrzanego mleka i wymieszać aby się rozpuściły odstawić do wyrośnięcia,do miski wbić jajka i wsypać cukier i utrzeć na jednolitą masę po czym wsypać cukier waniliowy,sól,wymieszać wsypać mąkę,drożdże,wodkę lub ocet,śmietanę i wymieszać,rozpuścić tłuszcz i powoli wlewać i wyrabiać ciasto ręką,jeśli ciasto będzie mocno ścisłe to powoli wlewać podgrzane mleko i wyrabiać ciasto ręką mleka wlać tyle aby ciasto nie było za rzadkie jak będzie ciasto odchodzić od ręki to oprószyć mąką i odstawić do wyrośnięcia,po czym odrywać kawałki ciasta formować krążki na środek każdego kłaść budyń i sklejać układać na ściereczce posypanej mąką jak podrosną to kłaść na gorący tłuszcz i piec na złoty kolor,posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 18.02.2013 21:04
Uwielbiam pączki
Angelika10 12.07.2012 09:36
Uwielbiam
Motorek 18.11.2011 09:34
pycha
MAR3STA 25.03.2011 20:21
smaczne pączki;)
Gosia40 03.03.2011 09:09
Pyszności... W sam raz na Tłusty Czwartek:)
mikrusiak 02.03.2011 21:53
na jutro jak znalazł...:p

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak