Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Staropolska nalewka

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

rodzynki 3 łyżeczki
pączki brzozowe świeże 3 łyżeczki
Goździki całe Prymat 10 szt
cynamon w kawałku 2 cm
miód 2/3 szklanki
piwo jasne 1 szklanka
chleb żytni 5 kromek

Przepis i sposób przygotowania na: Staropolska nalewka

Chleb pokroić w kostkę i ususzyć rumieniąc w piekarniku. Pączki brzozowe i rodzynki umyć. Do słoja wrzucić zrumienione (ale nie przypieczone)grzanki, pączki brzozowe, rodzynki i przyprawy korzenne. Zalewamy żytniówka, zamykamy słój i pozostawiamy na dwa tygodnie - codziennie wstrząsamy słojem. Po dwóch tygodniach nalewkę filtrujemy. Piwo mocno grzejemy, rozpuszczamy w nim miód i nieco ochładzamy. Do ciepłego płynu wlewamy nalewkę, dokładnie mieszamy i rozlewamy do butelek. Szczelnie zamykamy i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce przynajmniej na 3 miesiące.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak