Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kiełbasa domowa wędzona

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka bez kości 4 kg
wołowina 1 kg
woda 1 litra
majeranek 2 dag
sól 6 łyżek
czosnek 1 główka
jelita 4 mb
boczek 2 surowy

Przepis i sposób przygotowania na: Kiełbasa domowa wędzona

Mięso kroimy w kostkę, mielimy w maszynce o grubych oczkach, dodajemy czosnek i przyprawy wg smaku, wodę i dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy na godzinę. Jelita odmaczamy w wodzie, nakładamy na lejek masarski nałożony na maszynkę do mięsa, nakładając masę mięsną formujemy kiełbasy w jelitach zabezpieczając je na końcówkach. Wynieść kiełbasę do zimnego miejsca na 24 godziny. wędzić w wędzarni dymem z drewna olchowego 8 godzin. Po uwędzeniu powiesic na klamrach do weków i suszyć

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bejciu24 02.03.2011 20:11
lubię suchą kiełbasę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak