Paluszki babci Jasi

Paluszki babci Jasi

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki ugotowane

    2 kg
  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • jajko

    1 szt
  • sól do smaku

    1 łyżka
  • cebula podsmażona

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:
Ugotowac ziemniaki w lekko posolonej wodzie .Po ugotowaniu odcedzic wodę i podusic ziemniaki. postawic na ok.15 min do ostygnięcia. Następnie dodajemy jajko, mąke przenną , mąke ziemniaczaną oraz przyprawiamy solą. wszystko dokładnie mieszamy aż ciasto zrobi się jednolite.
Po wymieszaniu bierzemy kopiatą łyżką lub nabieramy w garśc troche ciasta i rolujemy delikatnie rozciagając, \"przyplaszczamy\" delikatnie palcami i rozcinamy na krztałt \"rombu\". Do gotującej osolonej wody wrzucamy paluszki i chwile gotujemy na średnim ogniu ciągle mieszajac.
Na koniec cebulke pokroic w paski lub kostkę, przysmazyc na maśle i dodac do gotowych paluszków. SMACZNEGO!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Patrycja38

11.12.2011 09:38
świetne

traktorek

02.03.2011 16:28
ciekawe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat