Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paluszki babci Jasi

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 2 kg
mąka pszenna 2 szklanki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
jajko 1 szt
sól do smaku 1 łyżka
cebula podsmażona 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Paluszki babci Jasi

Ciasto:
Ugotowac ziemniaki w lekko posolonej wodzie .Po ugotowaniu odcedzic wodę i podusic ziemniaki. postawic na ok.15 min do ostygnięcia. Następnie dodajemy jajko, mąke przenną , mąke ziemniaczaną oraz przyprawiamy solą. wszystko dokładnie mieszamy aż ciasto zrobi się jednolite.
Po wymieszaniu bierzemy kopiatą łyżką lub nabieramy w garśc troche ciasta i rolujemy delikatnie rozciagając, \"przyplaszczamy\" delikatnie palcami i rozcinamy na krztałt \"rombu\". Do gotującej osolonej wody wrzucamy paluszki i chwile gotujemy na średnim ogniu ciągle mieszajac.
Na koniec cebulke pokroic w paski lub kostkę, przysmazyc na maśle i dodac do gotowych paluszków. SMACZNEGO!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja38 11.12.2011 09:38
świetne
traktorek 02.03.2011 16:28
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak