Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

piernikowy biszkopt z masą wiśniową

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 4 szt.
słodzik 4 dag + 2 łyżeczki
sól 1 szczypta
mąka pszenna 7,5 dag
mąka ziemniaczana 2,5 dag
proszek do pieczenia 1/2 opakowania
kakao 1,5 dag
kompot z wiśni 1 słoik
budyń waniliowy 1 opakowanie
śmietana 30% 30 dag
słodzik w płynie 3 łyżki
cynamon Prymat
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: piernikowy biszkopt z masą wiśniową

Białka z solą i 4 dag słodziku ubij na sztywno. Do piany z białek kolejno dodawaj żółtka. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, 1 dag kakao i przyprawą do piernika. Małymi porcjami wsypuj do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto przelać do wyłożonej pergaminem blachy (23x23 cm). Piecz 20 minut w temp. 175 stopni. Wyjmij z blachy, wystudź.
Wiśnie osącz na sicie, zalewę zachowaj. Budyń wymieszaj z 6 łyżkami zalewy wiśniowej, resztę zalewy zagotuj. Wlej rozrobiony budyń. Mieszając, doprowadź do wrzenia. Posłodź 2 łyżeczkami słodziku. Wymieszaj z wiśniami. Odstaw do wystudzenia. Wystudzone ciasto przekrój. Przełóż masą wiśniową. wstaw do lodówki na 30 minut. Śmietanę ubij na sztywno ze słodzikiem w płynie. Rozsmaruj na cieście. Wstaw do lodówki na 2 godziny.
Ciasto oprósz cynamonem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zdzislawa2 28.01.2012 12:11
ekstra :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak