Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śródziemnomorskie tartaletki warzywne

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka (+do posypania blatu) 250 gram
masło do wysmarowania foremek 125 gram
żółtko jajek 1
ząbek czosnku 4
średnia czerwona papryka
plastry suszonych pomidorów w oliwie 4
ser gruyere 100 gram
jajko 2
sól, pieprz do smaku
oliwa 2 łyżki
oregano 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Śródziemnomorskie tartaletki warzywne

- Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopnii Celcjusza, przygotowujemy ciasto; na stolnicę wysypujemy mąkę oraz sól, robimy wgłębienie do którego wlewamy żółtko oraz pokrojone w mniejszcze kawałki masło. Szybki wyrabiamy ciasto, a następnie wkładamy do lodówki na 30 minut.
- Po wyjęciu ciasta z lodówki wałkujemy na stolnicy uprzednio posypanej mąką. Na wysmarowanych masłem foremkach starannie układamy ciasto. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy na złoto przez 15-20 minut. Łatwo sprawdzić czy ciasto jest gotowe, nakłuwając drewniany patyczek (wykałaczki) w sam środek ciasta, jeżeli po wyjęciu patyczek jest suchy - gotowe.
- W międzyczasie przygotowujemy nadzienie: Bakłażana należy pokroić w plastry i moczyć przez 30 minut w osolonej zimnej wodzie. Osuszamy. Następnie na oliwie z oliwek extra vergine bakłażana pokrojonego w kostkę podsmażamy. Po 10 minutach dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę, suszone pomidory oraz plasterki czosnku. Dla zwiększenia aromatu potrawy dodajemy oliwę z suszonych pomidorów. Dusimy przez 10 minut, na sam koniec dodajemy oregano, sól i pieprz.
- Gdy ciasto na tarteletki jest już gotowe wypełniamy każdą z foremek porcją farszu, ale nie po same brzegi.
- Przygotowujemy masę z jajek i sera, roztrzepujemy dwa jajka i dodajemy potarty na grubych oczkach ser gruyer, doprawiamy solą i pieprzem. Masą jajeczno - serową polewamy tartaletki, uważając by nie było jej zbyt wiele - wtedy wyleje się poza foremkę.
- Tak przygotowane ciasto pieczemy jeszcze w piekarniku przez 15 minut - aż ser się ładnie przyrumieni - w temperaturze 180 stopnii Celcjusza.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

PaniMISIOWA 02.06.2011 16:21
z chęcią bym takie zjadła!
PaniMISIOWA 02.06.2011 16:20
a to ciekawe :-)
agnieszka189 29.09.2010 12:49
fajne
etka 10.09.2010 21:01
pyszne;)
Lidia11 03.09.2010 22:11
ciekawe
plocia 02.09.2010 21:33
coś innego i zakręconego
izoldaaa6 28.08.2010 23:39
może byc smaczne :)
iwa643 26.08.2010 20:16
ale ma smaka
Monika193
Monika193 26.08.2010 11:25
będą fajne
marzencia2007 26.08.2010 09:02
ja tez nigdy nie jadłam takiego czegos ale ładnie wyglada i po składnikach mozna dojsc do smaku musi byc pyszne!
kamilaj 25.08.2010 19:47
tartaletki :) hmmm nie spotkałam się :)
Kate131 08.08.2010 17:48
przepis znakomity.uwielbiam takie.przepis zapozyczam:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak