Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto śliwkowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1 szkl
jajko 2 szt
maślanka 1 szkl
mąka 2,5 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
olej 1/2 szkl
śliwki 1 kg
cukier do kruszonki 10 łyżek
mąka do kruszonki 10 łyżek
olej 10 (do kruszonki)

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto śliwkowe

Jajka ubijamy z cukrem na pulchna masę i ciągle ubijając dodajemy maślankę. Wlewamy następnie olej, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Śliwki przekrawamy na pół.
Ciasto wylewamy na blaszkę, na wierzch układamy śliwki (środkiem do góry).
Następnie robimy kruszonkę z podanych składników i układamy na śliwkach.
Ciasto pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 st. C około 50 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tomek18 13.01.2012 11:09
pyszne
kasienka23 04.01.2012 12:44
fajne :)
ronald88 26.08.2011 08:50
super
Marzena34 07.03.2011 12:30
proste i pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak