Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

piernik świąteczny

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 400 g
miód sztuczny lub naturalny 250 g
cukier 250 g
mleko 125 ml
jajko 2 szt
masło 250 g
sól 1 szczypta
powidła śliwkowe 2 łyżki
bakalie
Soda oczyszczona Prymat 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: piernik świąteczny

Mleko wlać do garnka, wsypać cukier, dodać miód i podgrzać. Gdy cukier i miód rozpuszczą się zdjąć z palnika, dodać masło, przyprawę i sól. Po ostudzeniu wbić jajka i ubić mikserem. Wsypać mąkę z sodą i dokładnie wymieszać. Dodać bakalie, powidła, wymieszać, przykryć ściereczką i pozostawić (w temperaturze pokojowej) na minimum 2 dni w celu fermentacji. Długą i wąską formę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i piec ok. godziny w temperaturze 180*C. Po ostudzeniu zawinąć w folię i odstawić na 4dni, po tym czasie podawać na deser.


Smacznego!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mariusz10 29.06.2011 22:24
wspaniały

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak