piernik świąteczny

piernik świąteczny

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    400 g
  • miód sztuczny lub naturalny

    250 g
  • cukier

    250 g
  • mleko

    125 ml
  • jajka

    2 szt
  • masło

    250 g
  • sól

    1 szczypta
  • powidła śliwkowe

    2 łyżki
  • bakalie

  • soda oczyszczona

    0,5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko wlać do garnka, wsypać cukier, dodać miód i podgrzać. Gdy cukier i miód rozpuszczą się zdjąć z palnika, dodać masło, przyprawę i sól. Po ostudzeniu wbić jajka i ubić mikserem. Wsypać mąkę z sodą i dokładnie wymieszać. Dodać bakalie, powidła, wymieszać, przykryć ściereczką i pozostawić (w temperaturze pokojowej) na minimum 2 dni w celu fermentacji. Długą i wąską formę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i piec ok. godziny w temperaturze 180*C. Po ostudzeniu zawinąć w folię i odstawić na 4dni, po tym czasie podawać na deser.


Smacznego!!!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Emiliozo

20.12.2012 12:14
idealny

ElizaT

12.12.2012 19:53
extra

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat