czekoladowe babeczki

czekoladowe babeczki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gorzkiej czekolady (min. 70% z

    125 g
  • masło

    125 g
  • jajka

    3 sztuki
  • żółtka

    2 sztuki
  • cukier

    60 g
  • mąka

    36 g
  • wódka gruszkowa

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Jajka wyciągnąć z lodówki,żeby miały temperaturę pokojową.
Foremki bardzo dokładnie smarujemy masłem.Nadmiar wysypujemy. Foremki wkładamy do lodówki.
Do garnka wlewamy trochę wody, zagotowujemy. Do dużej miski wkładamy połamaną czekoladę, pokrojone w kostkę masło oraz wódkę. Następnie stawiamy miskę na garnku z gotującą się wodą.
Podczas kąpieli wodnej cały czas mieszamy masło i czekoladę do momentu aż się rozpuszczą i bardzo dokładnie połączą. Zdejmujemy miskę z garnka i odstawiamy. Czekolada powinna całkowicie ostygnąć.
Jajka, żółtka i cukier wkładamy do miski i ubijamy dokładnie za pomocą miskera. Następnie łączymy je z masą czekoladową. Jajka i czekolada powinny mieć tą samą, pokojową temperaturę.
Następnie do całości powoli dodajemy mąkę i wszystko bardzo dokładnie ze sobą łączymy. Przelewamy do przygotowanych wcześniej foremek i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Przed podaniem rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. Babeczki pieczemy 10-12 min.
Podajemy z kulką lodów waniliowych i polewą czekoladową...

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

marzencia2007

17.03.2011 16:57
mniam :)

Magda60

12.03.2011 21:10
dobre

mala2021

12.03.2011 20:49
pycha

eli82

02.03.2011 08:50
mmmm :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat