Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

czekoladowe babeczki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gorzkiej czekolady (min. 70% z 125 g
masło 125 g
jajko 3 sztuki
żółtko jajek 2 sztuki
cukier 60 g
mąka 36 g
wódka gruszkowa 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: czekoladowe babeczki

Jajka wyciągnąć z lodówki,żeby miały temperaturę pokojową.
Foremki bardzo dokładnie smarujemy masłem.Nadmiar wysypujemy. Foremki wkładamy do lodówki.
Do garnka wlewamy trochę wody, zagotowujemy. Do dużej miski wkładamy połamaną czekoladę, pokrojone w kostkę masło oraz wódkę. Następnie stawiamy miskę na garnku z gotującą się wodą.
Podczas kąpieli wodnej cały czas mieszamy masło i czekoladę do momentu aż się rozpuszczą i bardzo dokładnie połączą. Zdejmujemy miskę z garnka i odstawiamy. Czekolada powinna całkowicie ostygnąć.
Jajka, żółtka i cukier wkładamy do miski i ubijamy dokładnie za pomocą miskera. Następnie łączymy je z masą czekoladową. Jajka i czekolada powinny mieć tą samą, pokojową temperaturę.
Następnie do całości powoli dodajemy mąkę i wszystko bardzo dokładnie ze sobą łączymy. Przelewamy do przygotowanych wcześniej foremek i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Przed podaniem rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. Babeczki pieczemy 10-12 min.
Podajemy z kulką lodów waniliowych i polewą czekoladową...

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marzencia2007 17.03.2011 16:57
mniam :)
Magda60 12.03.2011 21:10
dobre
mala2021 12.03.2011 20:49
pycha
eli82 02.03.2011 08:50
mmmm :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak