Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wężowe parówki

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

parówki 6 sztuk

Składniki na kruche ciasto:

mąka pszenna 250 gramów
masło 125 gramów
żółtko jajek 1 sztuka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 5 gramów
woda 50 mililitrów

Przyprawy:

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Wężowe parówki

Przygotowanie kruchego ciasta: 

Mąkę wysypać na stolnicę, dodać zimne masło i posiekać nożem. Połączyć  z żółtkiem, solą i wodą. Szybko wyrobić. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.

Przygotowanie parówek w cieście:

Ciasto kruche wyjąć z lodówki i pokroić na długie, wąskie paski. Następnie owinąć nimi parówki jak wąż, dodać sól i pieprz do smaku. Można też dodać oczy i język węża, całość oprószyć solą i pieprzem. Piec w piekarniku około 20 minut, w temperaturze 180 stopni. 

*Język można zrobić z papryki, a oczy z rodzynek.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 28.11.2011 09:15
Pomysłowe. W sam raz dla niejadków.
Ela15 05.11.2011 11:28
świetne
polly66 09.08.2011 17:21
jakie śmieszne:D
RenataZ-et 30.07.2011 23:55
fajny pomysł :))
Faustyna 29.07.2011 15:41
Świetny pomysł:) Nie wiadomo czy patrzeć, czy jeść:)
Agiatis 09.07.2011 13:37
Coś dl mojego niejadka - super!!!
Anna169Hosz 02.03.2011 21:26
Śliczne.
MAŁGORZATA108 02.03.2011 20:03
Szkoda zjadać.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak