Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pawi puch

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 sztuk
olej 1 łyżka
cukier 1 szklanka
mąka 1 szklanka
mąka ziemniaczana 2 łyżka
proszek do pieczenia 1.5 łyżeczka
mleko 3 szklanki
cukier 0.5 szkalnka
kokos 10 dag
masło 1 kostka
margaryna palma 1 kostka
cukier waniliowy 1 sztuka
woda 1 (gorąca)
bułka 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: pawi puch

Pawi Puch ciasto z masą z bułek
Z podanych składników upiec biszkopt. Białka ubić na sztywno dodawać po jednym żółtku , cukier oraz pozostałe składniki.
Bułki zalać 2 szklankami mleka zimnego i odstawić, aby zmiękły. Następnie rozdrobnić widelcem, ale nie odciskać.
1 szklankę mleka zagotować z cukrem, dodać przygotowane bułki oraz kokos. Cały czas mieszając, gotować 5 minut, ostudzić.
Margarynę i masło utrzeć na pulchną masę i nie przerywając ucierania dodać ostudzoną masę oraz cukier waniliowy.
Wystudzony biszkopt podzielić na pół. Pierwszy blat posmarować dżemem i wyłożyć połową masy, następnie przykryć biszkoptem i wyłożyć drugą część masy.
(BISZKOPT PONCZOWAĆ)
DEKORACJA:
1 łyżka masła, 10 dag kokosu, 0,5 szklanki cukru
Masło roztopić na patelni dodać kokos i cukier. Mieszając, usmażyć na złoty kolor. Położyć na wierzch ciasta i lekko wklepać w masę .
SMACZNEGO!!!!!!!
Składniki
Biszkopt:
5 jajek
1 łyżka oleju
1 szklanka cukru
1 łyżka gorącej wody
1 szklanka mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
2 zwykłe bułki
3 szklanki mleka
0,5 szklanki cukru
10 dag kokosu
1 kostka masła
1 kostka margaryna palma
cukier waniliowy
dodatkowo dżem czarna porzeczka

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak