Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierogi drożdżowe według Agi

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
drożdże 5 dkg
żółtko jajek 2 sztuki
jajko 1 sztuka
śmietana 1 szklanka
masło 5 dkg
sól
cukier 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: pierogi drożdżowe według Agi

Drożdże rozcieramy z cukrem,śmietaną i solą,odstawiamy na 10 minut.Mąkę przesiewamy do miski,dodajemy rozczyn drożdżowy,żółtka,jajko i stopione masło.Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto.Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinkę.Ciasto ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy na placek o grubości około 5 mm.Wycinamy krążki,nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy.Pieczemy na rumiano w 180 stopniach.Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ronald88 19.04.2011 11:43
mnaim mniaam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak