Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi francuskie według Agi

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1 1/2 szklanki
woda 1/2 szklanki
masło 15 dkg
sok z cytryny 1/2 łyżeczki
sól 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi francuskie według Agi

Mąkę przesiewamy na stolnicę,dodajemy sól,5 dkg stopionego masła,wodę i sok z cytryny.Dobrze zagniatamy i formujemy gładka kulę.Zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.Następnie ciasto wałkujemy,na środku kładziemy schłodzone, pokrojone w małe kawałki, pozostałe masło.Ciasto składamy w kopertę i cienko wałkujemy.Chowamy do lodówki na około 20 minut.Czynność tą(składanie w kopertę i wałkowanie)powtarzamy kilkakrotnie.Na koniec cienko wałkujemy,kroimy w kwadraty,nakładamy farsz,mocno zlepiamy brzegi i układamy na blaszce.Pieczemy w 200 stopniach do ładnego zrumienienia.Trochę to pracochłonne ale wychodzą pyszne pierożki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 07.01.2012 09:33
super
irenka 14.12.2011 22:34
ciekawe,takich nie jadłam
iza15 13.12.2011 21:38
pyszne pierogi
aacaac 18.06.2011 07:24
super
ronald88 17.05.2011 09:34
pycha
Ania67 15.05.2011 10:22
muszę koniecznie wypróbować ten przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak