Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie po kaszubsku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filety śledziowe 50 dag
cukier 2 łyzki
olej 1/4 szklanki
ocet winny 4 łyżki
koncentrat pomidorowy 4 łyzki
cebula 30 dag
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
goorczyca wg uznania
ziele angielskie 5 sztuk
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie po kaszubsku

W rondelku rozgrzać olej i zeszklić cebulę.
Następnie dodać cukier i chwilę smażyć cały czas mieszając.
Wlać ocet, dodać liść laurowy, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy i wymieszać (uwaga: można dodać zamiast części koncentratu pomidorowego - ketchup).
Dusić kilkanaście minut, po tym czasie doprawić do smaku solą i pieprzem.
Garnek zdjąć z ognia, dodać kilka ziarenek gorczycy i wymieszać.
Całość odstawić do wystudzenia.

Pokrojone w kawałki śledzie układać warstwami w naczyniu np. w wiaderku po serze.
Każdą warstwę śledzi należy przełożyć ostudzonym sosem.
Szczelnie zamknąć i pozostawić w lodówce na 2-3 dni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rzenia15 12.02.2011 11:48
na pewno pycha
rzenia15 12.02.2011 11:48
na pewno pycha
rzenia15 12.02.2011 11:48
na pewno pycha
rzenia15 12.02.2011 11:48
na pewno pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak