Krajanka z kremem migdałowym

Krajanka z kremem migdałowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Biszkopt

  • mąka

    20 dag
  • cukier

    1/2 szklanki
  • jaja

    2 sztuki
  • miód

    25 dag dag
  • mleko

    6 łyżek
  • soda oczyszczona

    1 łyżeczka
  • kakao

    1 łyzka
  • dżem

    12,5 dag
  • przyprawa do piernika

    1/2 paczki
  • Krem:

  • masło

    1 kostka
  • margaryna

    1/2 kostki
  • cukier puder

    20 dag
  • kefir

    3 łyżki
  • olejek migdałowy

    1/2 łyzeczki
  • masło

    12.5 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Tłuszcz, miód, cukier i kakao zagotować.
Po wystygnięciu dodawać pozostałe składniki: żółtka, dżem, przyprawę, mąkę z sodą ucierając na jednolitą masę.
Na końcu dodajemy pianę z białek lekko mieszamy i wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem.
Piec w piekarniku 180*C przez ok. 20 min.
Wystudzić a w tym czasie ucieramy krem.

Tłuszcz ucieramy do białości dodajemy cukier puder, kefir, olejek.

Ciasto przekroić na pół. Jedną część smarujemy połową kremu i przykrywamy drugą częścią ciasta (praktyczna rada-glazurę ciasta układamy po zewnętrznej stronie).

Złożone ciasto kroimy na kwadraty o boku 3 cm.
Boki każdego ciasteczka smarujemy pozostałym kremem i obtaczamy w kokosie, wierzch polewamy polewą czekoladową i dekorujemy orzechem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat