Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

piernik z bitą śmietaną

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 50 dag
cukier 25 dag
skórka z cytryny
miód 25 dag
jajko 3 szt.
Cynamon mielony Prymat
kardamon 1 szczypta
śmietana kremówka 50 dag
zagestnik do smietany 1 opakowanie
powidła śliwkowe 10 dag
polewa czekoladowa 20 dag
migdały do dekoracji
orzechy do dekoracji
Soda oczyszczona Prymat 1 dag

Przepis i sposób przygotowania na: piernik z bitą śmietaną

Miód zagotuj z przyprawami. Jajka utrzyj z cukrem. Mąkę przesiej na stolnicę. Pośrodku zrób wgłębienie, wlej miód, mieszaj, aż przestygnie. Dodaj utarte jajka, skórkę cytrynową i sodę oczyszczoną. Zagnieść ciasto. Odstaw na 24 godziny. Następnie upiecz w temp. 180 stopni 1 godzinę. Piernik odłóż na tydzień. Śmietanę kremówkę ubijaj powoli, wsypując zagęstnik. Piernik dwukrotnie przekrój w poprzek. Spód posmaruj powidłami śliwkowymi. Przykryj drugim kawałkiem ciasta. Posmaruj bitą śmietyaną. Ponownie przykryj ciastem./ Polewę czekoladową stop, polej nią piernik, odstaw do zastygnięcia. wierzch udekoruj migdałami i orzechami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aleksa123 12.10.2011 13:34
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak