Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tort żurawinowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

konfitura żurawinowa 1 szklanka
herbatniki 1/2 kg
żółtko jajek 4 szt.
cukier 1 szklanka
mąka 2 łyżki
mleko 2 szklanki
masło 20 dag
cukier wanilinowy 1 opakowanie
Śliwki z kompotu kilka szt.
orzechy laskowe 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: tort żurawinowy

Herbatniki pokrusz bardzo drobno. Podziel je na dwie porcje. Jedną odłóż, a drugą dokładnie wymieszaj z konfiturą żurawinową. Z powstałej masy uformuj w dłoniach małe kuleczki, obtocz je w pozostałych herbatnikach. Słodkie kuleczki rozłóż na blasze, na papierze pergaminowym. Podpiecz w lekko rozgrzanym piekarniku, aż staną się suche. Żółtka utrzyj z cukrem. Dodaj przesianą przez sito mąkę. Do rondla wlej mleko. Gdy zacznie się gotować, wyłącz gaz i powoli dodawaj uzyskaną wcześniej masę, szybko mieszając. Całość ponownie zagotuj, cały czas mieszaj.
Masło utrzyj drewnianą pałką na puszystą masę. Stopniowo dodawaj do niego masę budyniową i nadal ucieraj. Następnie dodaj cukier waniliowy. Ucieraj masę tak długo, aż stanie się jednolita. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i układaj w niej kuleczki z herbatników i konfitury. Jedną z nich odłóż do dekoracji. Całość zalej przygotowaną masą i dokładnie wyrównaj szerokim nożem. Tort udekoruj połówkami śliwek z kompotu i rozdrobnionymi orzechami laskowymi. Na środku połóż kuleczkę z herbatników.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bursztynek 09.03.2011 23:55
świetny pomysł - bez pieczenia :) już go lubię :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak