Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kremowy kurczak curry na ostro

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pierś kurczaka 1 kg
śmietana 250 ml
kurkuma 1 łyżka
cebula 1 szt
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 łyżka
cukier 1/2 łyżeczka
starta skórka limonki lub cytr 2 łyżeczki
olej do smażenia do smaku
sól, pieprz do smaku
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
papryka 1 (chili)
pasta curry 2-3 tajska
sok z limonki 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kremowy kurczak curry na ostro

Kurczaka pokroić w kawałki i posypać solą oraz obficie pieprzem. W misce wymieszać posiekany czosnek, posiekaną papryczkę chilli, posiekany imbir, sok z limetki, skórkę z limetki i jedną łyżkę oleju. Do miski wrzucić i marynować przez 5 minut kawałki kurczaka. Na dużej patelni rozgrzać olej i delikatnie zeszklić na nim posiekaną cebulę. Dodać zamarynowanego kurczaka wraz z resztkami marynaty i smażyć przez 6-8 minut, kilkukrotnie mieszając, aby nie przywierał. Następnie zmniejszyć ogień i dodać cukier, pastę curry, kurkumę i całość dokładnie wymieszać i gotować przez około 1 minutę. Po czym zwiększyć ogień i dodać śmietany i szczyptę soli. Gotować dalej przez kolejne 4-5 minut, często mieszając. Na sam koniec doprawić do smaku (w zależności jak bardzo chcemy, żeby było ostre) pieprzem kajeńskim oraz solą. Podawać z ryżem i udekorować pokrojoną w paski papryką, najlepiej zieloną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 29.03.2013 07:40
mniam to coś dla mnie;)
kochanyptysiu 27.03.2011 20:39
ekstra!
Agnieszka_B 01.03.2011 15:40
Super pomysł na kurczaka:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak