Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak po chińsku z imbirem kapustą pekińską

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka
cebula 2 szt
marchewka 2 szt
grzyby mun garść
kapusta pekińska
sos sojowy
oliwa
mąka ziemniaczana 2 łyżki
sól
pieprz
chili w proszku
imbir 8-10 cm kawałek

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak po chińsku z imbirem kapustą pekińską

Pierś z kurczak kroimy w słupki, doprawiamy solą, pieprzem, chili w proszku oraz sosem sojowym i oliwą, mieszamy i odstawiamy na ok 10 minut.

Cebulę kroimy w piórka, marchwekę w słupki a grzyby mun przygotowujemy według przepisu na opakowaniu a następnie kroimy w cienkie paseczki.

Imbir obieramy ze skórki i też kroimy w słupki.

Na patelni z dodatkiem oliwy podsmażamy pierś z kurczaka następnie dodajemy pokrojone warzywa, mieszamy i chwilę smażymy na dużym ogniu.

Po około minucie zmniejszamy ogień i dolewamy 2 szklanki wody.

Dusimy wszystko razem do momentu aż marchewka będzie miękkawa.

Następnie zaprawiamy mąką ziemniaczaną rozprowadzoną z zimną wodą i dodajemy pokrojoną w paski kapustę pekińską. Gotujemy jeszce ok minuty.

Podajemy z ryżem lub makaronem sojowym

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika 26.10.2022 13:29
Oliwa w chińskim daniu...
kecaj0075 03.03.2014 20:02
Gdzie kupić grzyby mun?
rjustysia 10.12.2011 12:08
Ostatnio bardzo polubiłam chińskie dania. Mogłabym je jeść na okrągło.
rosik93 25.03.2011 23:50
Rewelacja
aginaa 19.03.2011 15:45
ochoty mi narobilas :)
Zoso 08.03.2011 21:37
uwielbiam takie dania

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak