Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada biszkoptowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 szt
mąka pszenna 3/4 szkl
cukier 3/4 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masło 1 kostka
cukier 1 szkl
czekolada gorzka 1 tabliczka
galaretka truskawkowa 2 szt
Krem: 3 szt
żółtko jajek 3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada biszkoptowa

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka oraz cukier, dokładnie jeszcze chwilę miksujemy.
Następnie dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia, lekko mieszamy.
Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy w temp. 180*C przez 30 minut.
Po upieczeniu ciasto wykładamy na ściereczkę i wkładamy w rulon.
W międzyczasie galaretki rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu, wylewamy do prostokątnego, głębszego naczynia i odstawiamy do całkowitego zastygnięcia.
Przygotowujemy krem czekoladowy: żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Oddzielnie miksujemy masło.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Następnie do masła dodajemy porcjami przestudzoną czekoladę oraz masę jajeczną. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Masę wkładamy na pół godziny do lodówki, aby krem się schłodził.
Następnie galaretki tniemy na paski o szerokości 2-3 cm.
Biszkopt ostrożnie rozwijamy, smarujemy kremem czekoladowym. Na kremie układamy paseczki z galaretki. Roladę zwijamy, polewamy polewą czekoladową lub dekorujemy wg uznania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona56 30.05.2012 09:33
pięknie wygląda
maciek7 07.07.2011 12:17
pycha
ewaa 23.06.2011 20:50
apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak