Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy, mozzarelli i pomidorków

Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy, mozzarelli i pomidorków

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mozzarella

  • brokuły

    250 gram
  • pomidorki cherry

    5 sztuk
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • oliwa z oliwek

    5 łyżek
  • sól, pieprzdo smaku

  • soczewica zielona

    100 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

- Brokuły myjemy, osuszamy. Rozdzielamy na różyczki i gotujemy, aż będą miękkie. Odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Ponownie odcedzamy. Różyczki brokułowe (125g) wkładamy do blendera, dodajemy obrane w całości ząbki czosnku oraz oliwę. Miksujemy pulsowo do uzyskania gęstej masy. Dodajemy suszone oregano oraz pieprz i sól. Miksujemy kilka sekund. Pesto gotowe
- Soczewicę płuczemy dwa razy i gotujemy przez 15-20 minut. Odcedzamy
- Pozostałe brokuły rozkładamy na talerzu sałatkowym,dodajemy umyte i osuszone pomidorki czereśniowe pokrojone na ćwiartki, soczewicę oraz porwaną mozzarellę i podajemy z brokułowym pesto ułożonym na sałatce.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gosia561

22.04.2012 23:45
super

aniapetr

16.10.2011 14:56
bardzo pomysłowe :-)

maryśka

19.08.2011 11:54
pyszne

maryśka

19.08.2011 11:54
pyszne

PaniMISIOWA

29.05.2011 07:35
samo zdrowie!

rosik93

16.05.2011 23:11
Pysznie..

jolaxa

20.02.2011 13:54
pycha

agnieszka189

30.01.2011 18:30
zachęcająco się prezentuje

Ewa104

08.11.2010 18:50
i zdrowy posiłek.

SmacznaPyza

11.09.2010 20:57
i nawet bardzo ciekawy :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat