Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SOS WIEPRZOWY Z KOPYTKAMI

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka wieprzowa bez kości 1 KG
olej do smażenia 1/4 LITRA
mąka 1 SZKLANKA
ziemniaki 1 KG
jajko 1 SZT
sól 1/2 ŁYŻECZKI

Przepis i sposób przygotowania na: SOS WIEPRZOWY Z KOPYTKAMI

Ziemniaki ugotować, ostudzić i przecisnąć przez praskę. Dodać 2 łyżki mąki, jajko, sól i wyrobić ciasto. Następnie rozwałkować, pokroić na paski. Paski ręcznie zrolować w cienkie wałki. Pokroić na kluseczki. Gotować w gorącej wodzie do momentu wypłynięcia na wierzch. Szynkę pokroić w kostkę i usmażyć na oleju. Następnie poddusić przez ok. godzinę w gotowanej wodzie na małym ogniu. Po godzinie przyprawić i dusić jeszcze ok. 45 min. Mąkę rozrobić do konsystencji śmietany, zalać sos ok.10 min przed końcem duszenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Tomasz17 02.04.2011 12:40
uwielbiam
Krystyna32 02.03.2011 14:36
pycha
Grazyna0211 01.03.2011 14:29
trzeba koniecznie spróbować
halinka1011 01.03.2011 09:23
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak