Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kurczak z rodzynkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak 2 kg
marchewka 1 szt.
cebula biała 1 szt.
masło 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt.
sól
orzechy włoskie 1 szkanka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
wątróbka kurczaka
mleko 1/2 szklanki
jajko 1 szt.
sól
koniak 1 kieliszek
tymianek 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: kurczak z rodzynkami

Rodzynki zalej koniakiem i odstaw, by nasiąkły. Kurczaka umyj, osusz.
Zrób farsz: Pokrój orzechy, wątróbkę, dodaj bułkę tartą, mleko i jajko, odsączone rodzynki, wymieszaj, przypraw do smaku.
Kurczaka natrzyj wewnątrz solą i pieprzem, nadziej farszem. Zepnij i przesmaż na maśle. Włóż do brytfanki.
Na pozostałym tłuszczu podsmaż warzywa z dodatkiem przypraw. Następnie przełóż je do brytfanki z kurczakiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. ok. 200 stopni na ok. 50 minut (po 20 minutach zmniejsz temperaturę do ok. 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Teresa19 10.07.2011 21:01
super
marta1371 15.06.2011 17:41
Wspaniały przepis
iza15 07.06.2011 22:32
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak