Torta della nonna, czyli placek babci

Torta della nonna, czyli placek babci

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    300 gr
  • masło

    125 gr
  • cukier

    120 gr
  • żółtka

    2 szt
  • jajka

    1 szt
  • proszek do pieczenia

    1 łyzeczka
  • płatki migdałowe

    2 łyzki
  • skórka z cytryny

    1 szt
  • cukier puder

    2 łyzki
  • mleko

    500 ml
  • żółtka

    2 szt
  • cukier

    150 ml
  • mąka pszenna

    2 łyzki
  • cukier wanilinowy

    1 szt
  • skórka z cytryny

    1 szt
  • sok z cytryny

    1/2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Przygotowujemy ciasto - mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, dodać pocięte masło, startą skórkę z cytryny, cukier. Wymieszać, rozdrobnić palcami jak na kruche ciasto. Dodać jajko, żółtka. Zagnieśc ciasto i wstawić do lodówki na pół godziny. Przygotowujemy krem. Mleko wlać do garnka, dodać startą skórkę z cytryny i zagotować. Przelac mleko przez sitko żeby odcedzic skórkę i kożuch. W misce ubić trzepaczką żółtka z cukrem jakna kogel mogel, dodać mąkę i cukier wanilinowy. Do masy wlewać stopniowo zagotowane mleko cały czas mieszajac, na koniec dodać sok z cytryny. Wymieszać na jednolitą masę i ponownie postawic na wolnym ogniu. Gotować kilka minut ciągle mieszając do momentu zgęstnienia kremu. Zdjąć z ognia i odstawić do ochłodzenia. Tortownice lub blaszke na tarte smarujemy masłem. (u mnie o srednicy 28).
Ciasto wyjac z lodówki, podzielić na 1/3 i 2/3. Większy kawalek ciasta rozwałkowac i wykleić formę dno i boki dość grubo, wlać do środka masę. Pozostałe ciasto rozwałkowałam i foremką wycięłam kwiatuszki, ktorymi wyłozyłam wierzch kremu, górę tarty tak by przykryć całość. Ciasto posypać orzeszkami piniowymi a w razie ich braku migdałami. Wstawić do nagrzanego do 180 st piekarnika i piec około 30-40 minut na środkowej półce. Po upieczeniu ostudzić i posypac cukrem pudrem. Najlepiej kroi sie po odstaniu godziny w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Małgorzata92

26.06.2017 11:37
Fajne ciasto :)

Madzai

15.06.2017 00:20
efektownie wygląda

Grazyna0211

11.06.2017 13:58
fajne ciasto

pestka

08.06.2017 18:39
smaczne ciasto

IZABELA29

08.06.2017 09:35
Pysznie wyglada

aguus

01.03.2011 10:32
Pyszności:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat