Rolada z truskawkami

Rolada z truskawkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    5 sztuk
  • cukier

    1 szklanka
  • woda

    2 łyżki
  • śmietana 36%

    1/2 litra
  • truskawki

    50 dkg
  • płatki migdałów

  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę, a następnie dodać po łyżeczce cukru i po 1 żółtku. Do masy dolać wodę i stopniowo dosypywać mąkę i cukier, miksując przy najniższych obrotach aż do powstania jednolitej masy. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem i wylać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 00 stopni i piec ok. 20 minut. Upieczone i wystudzone ciasto wyłożyć na wilgotną serwetkę posypaną cukrem pudrem. Schłodzoną śmietanę ubić. Truskawki pokroić na spore kawałki. Śmietanę wyłożyć na ciasto, ułożyć truskawki i zwinąć. Gotową roladę udekorować bitą śmietaną, płatkami migdałów i truskawkami.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IKrakowianka

11.09.2011 00:26
pyszna

Margo1

07.10.2010 07:29
pyszna jest

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat