Udka z kurczaka duszone w winie

Udka z kurczaka duszone w winie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udka z kurczaka

    5 szt
  • gruszki

    3 szt
  • granat

    2 szt
  • wino czerwone wytrawne

    1/2 szkl
  • oliwa

    4 łyżki
  • skórka pomarańczowa

    1 łyżeczka
  • zioła prowansalkie Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Umyte udka z kurczaka natrzeć ziołami, oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć w brytfannie, skropić oliwą, włożyć do nagrzanego piekarnika i delikatnie zrumienić. Z jednego granatu wycisnąć sok, wymieszać z winem, wlać do mięsa, dusić około 15 minut, podlewając od czasu do czasu sosem z pieczenia. Pod koniec dodać gruszki oczyszczone z gniazd nasiennych, pokrojone na połówki. Drugi granat przekroić, czerwone nasionka miąższu ułożyć na gruszkach, polać sosem, posypać otartą skórką pomarańczową i dusić pod przykryciem około 10 minut.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Katarzyna59

14.01.2014 10:54
smaczne udka

IlonaAlbertos

07.03.2013 11:45
Przepis wart wypróbowania.

Bernadeta1

30.11.2012 01:07
pyszne udka

m1monika

07.06.2012 23:08
fajne

dasada1

28.03.2012 21:48
ciekawe

dasada1

28.03.2012 21:48
ciekawe

dasada1

28.03.2012 21:48
ciekawe

dasada1

28.03.2012 21:48
ciekawe

noculos

28.03.2012 21:42
fajne!!!!

noculos

28.03.2012 21:42
fajne!!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat