Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka z kurczaka duszone w winie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udka z kurczaka 5 szt
gruszki 3 szt
granat 2 szt
wino czerwone wytrawne 1/2 szkl
oliwa 4 łyżki
skórka pomarańczowa 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Udka z kurczaka duszone w winie

Umyte udka z kurczaka natrzeć ziołami, oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć w brytfannie, skropić oliwą, włożyć do nagrzanego piekarnika i delikatnie zrumienić. Z jednego granatu wycisnąć sok, wymieszać z winem, wlać do mięsa, dusić około 15 minut, podlewając od czasu do czasu sosem z pieczenia. Pod koniec dodać gruszki oczyszczone z gniazd nasiennych, pokrojone na połówki. Drugi granat przekroić, czerwone nasionka miąższu ułożyć na gruszkach, polać sosem, posypać otartą skórką pomarańczową i dusić pod przykryciem około 10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 14.01.2014 10:54
smaczne udka
IlonaAlbertos 07.03.2013 11:45
Przepis wart wypróbowania.
Bernadeta1 30.11.2012 01:07
pyszne udka
m1monika 07.06.2012 23:08
fajne
dasada1 28.03.2012 21:48
ciekawe
dasada1 28.03.2012 21:48
ciekawe
dasada1 28.03.2012 21:48
ciekawe
dasada1 28.03.2012 21:48
ciekawe
noculos 28.03.2012 21:42
fajne!!!!
noculos 28.03.2012 21:42
fajne!!!!
Iwusia 16.02.2012 22:56
bardzo smaczne są takie udka, robię podobnie :)
Wafelek2601 28.12.2011 10:22
pyszne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak