Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śmietankowy z orzechami

4.0
(22)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 3 szt
cukier kryształ 3 łyżki
proszek do pieczenia 1/2 łyżki
olej 2 łyżki
woda 2 łyżki
cukier kryształ 3 łyżki
białko 4 szt
orzechy posiekane 15 dag
olej 2 łyżki
proszek do pieczenia 1/2 łyżki
cukier kryształ 3 łyżki
jajko 3 łyżki
proszek do pieczenia 1/2 łyżki
olej 2 łyżki
woda 2 łyżki
kakao 3 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
biszkopt ciemny 1/2 szklanki
mąka krupczatka 1/2 szklanki
biszkopt jasny 1/2 szklanki
mąka krupczatka 1/2 szklanki
Biszkopt orzechowy: 3 łyżki
mąka krupczatka 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Śmietankowy z orzechami

Składniki kremu:
200 ml śmietany kremówki
1 kostka masła
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
15 dag cukru
cukier waniliowy
0,5 l mleka
biała czekolada

Ponadto:
całe orzechy do dekoracji


Biszkopt jasny:
z białek i cukru ubić pianę, dodać żółtka, mąkę krupczatkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i 1 łyżką mąki ziemniaczanej (zapomniałam dodać w składnikach). Delikatnie mieszając dodać 2 łyżki oleju i 2 łyżki wody. Upiec biszkopt.

Biszkopt orzechowy:
z białek i cukru ubić pianę, dodać mąkę krupczatkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i 15 dag orzechów krojonych. Delikatnie mieszajac dodać 2 łyżki oleju. Upiec biszkopt.

Biszkopt ciemny:
z białek i cukru ubić pianę, dodać żółtka, mąkę krupczatkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i mąką ziemniaczaną. Delikatnie mieszając dodać 2 łyżki oleju i 2 łyżki wody. Upiec biszkopt.

Krem:
ugotować budyń z mąki, mleka i cukrów. Ostudzić.
Oddzielnie rozpuścić czekoladę w śmietanie na małym ogniu. Można dodać odrobiną żelatyny. Wystudzić. Mocno schłodzoną ubić.
Rozetrzeć masło i dodawać stopniowo budyń a na końcu ubitą śmietanę z czekoladą.
Przełożyć wszystkie krążki biszkoptowe: ciemny, orzechowy, a na górze jasny. Resztą masy udekorować górę. Przyzdobić orzechami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 26.01.2014 17:54
bardzo smakowicie wygląda :)
Reniaa 15.01.2014 21:52
pychota,palce lizać
agnieszka131919 07.01.2014 08:32
pyszne ciasto
AGNIESZKA144 05.12.2013 06:25
apetycznie wygląda i smakuje super
marta1371 02.12.2013 22:01
smaczne ciasto
lara 21.11.2013 15:35
bardzo dobre ciasto
as28 08.09.2013 10:26
super ciastko
Stenka 29.06.2013 06:43
dobre ciacho
Aleksandra/Olcia 23.06.2013 06:56
mniam mniam
rutynka 24.05.2013 12:39
mmm palce lizać!:)
Ewelina38 10.05.2013 22:28
ależ smakowicie on wygląda, paluszki lizać ......
rutynka 22.04.2013 15:02
wygląda bardzo smacznie
Bogusiaz 09.03.2013 21:58
bardzo ładny
edi 16.01.2013 17:42
pychotka:)
M. Monroe 22.11.2012 14:46
ciekawy przepis ... pyszne ciasto !
rjustysia 08.11.2012 11:28
Znakomite te twoje ciasta! :)
Pacia 08.06.2012 10:19
to ciasto wygląda pięknie-pewnie smakuje wybornie
Barbara/zuza22_85 03.05.2012 14:05
super
elzbietar64 24.03.2012 16:17
coś pysznego
JUSTYNA61 15.03.2012 09:01
pyszności :)
aleksa123 04.03.2012 20:35
super
bursztynek 03.03.2012 22:11
Mniam, to musi być rewelacja! Przy najbliższej imprezce muszę wypróbować
Justyna87 25.02.2012 13:55
pycha
Maniek2 22.02.2012 08:31
super
misia53 10.02.2012 21:52
ale oko przyciąga ,az slinka leci , piękny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak