Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz zabielany

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marchew 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
buraki 4 sztuka
ocet 2 łyżeczki
czosnek 2 ząbki
Pieprz czarny mielony Prymat
ziemniaki 4 sztuka
śmietana 1 opakowanie
mąka 1 łyżka
Bulion grzybowy 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz zabielany

Marchew i pietruszkę i buraki obieramy i dajemy w dużych kawałkach do garnka. Dodajemy wodę, liść laurowy, czosnek, ziele i gotujemy. Jak się zagotuje dodajemy kostkę rosołową i ocet. Ziemniaki kroimy w kosteczkę i dodajemy do barszczu. Jak będą już ugotowane w szklance rozrabiamy śmietanę z łyżką mąki i odrobiną zimnej wody (najlepiej montewką) i dodajemy do barszczu. Dodajemy trochę pieprzu i gotowe.
Buraki mogą być także suszone - wtedy pół woreczka. Zamiast octu można dodać kwasek cytrynowy. A zamiast czosnku czosnek granulowany jeśli nie mamy świeżego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 29.08.2011 09:25
SUPER
cukiereczek 24.07.2011 17:18
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak