Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto BAJADERKA

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 szt
cukier 1 szkl
mąka 1,5 szkl
margaryna 1 kostka
kakao 3 łyżki
cytryna 1 szt
czekolada lub polewa czekolado 1 szt
wiórki kokasowe do dekoracji
tłuszcz do formy
sól szczypta
dżem truskawkowy 1 słoiczek

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto BAJADERKA

Ubijamy białja ( ze szczyptą soli) na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej ubijać , dodać żółtka i jeszcze chwilkę ubijać. Wsypać mąkę i delikatnie wymieszać (robiąc ruchy łyżką do góry). Przelać ciasto do formy wysmatowanej wcześniej tłuszczem i opsypanej bułką tartą. Piec biszkopt około pół godziny w temp 180*. Po upieczeniu poczekać, aż ostygnie i przekroić na pół.Jedną połowę pokruszyć drugą smarujemy dżemem. Do posmarowania wykorzystujemy połowę dżemu. Możemy użyć np. dwóch dżemów jednego do posmarowania drugiego do masy, wtedy wykorzystujemy z każdego pół słoiczka. Polecam truskawkowy lub wiśniowy. Margarynę ucieramy dodajemy kakao, ucieramy i dodajemy dżem oraz sok z cytryny. Do tego dodać pokruszone ciasto i dobrze zmiksować na jednolitą masę. Masą posmarować bziszkopt który smarowaliśmy dżemem. Na masę wylewamy polewę i posypujemy wiórkami. SMACZNEGO :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Misiabe 15.11.2011 02:15
ale pychota!!
misia53 26.05.2011 19:19
wypróbuję
ben-ka 25.05.2011 20:15
Twoja bajaderka to taka bogata:) ja robię na herbatnikach- mniej pracochłonna.
Robert10 23.05.2011 19:10
ja też
AgaS10 08.03.2011 17:48
ŚWIETNA,MUSZĘ JA ZROBIĆ:)
Ania67 02.03.2011 10:56
Super
Agnieszka_B 28.02.2011 18:19
Pyszności:)
Dorota59 28.02.2011 14:47
dawno nie jadłam bajaderki
patusia 28.02.2011 14:22
Oj, narobiłaś mi ochoty na taką bajaderkę :)
Emilia22 28.02.2011 14:19
wygląda super!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak