Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kotlety jajeczne z szynką

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 szt
mleko 0.5 szklanki
cebula 1 szt
szynka 4 plasterki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szklanka
musztarda 1 łyżka
pieprz do smaku
sól do smaku
olej do smażenia 1 szklanka
bułka czerstwa 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: kotlety jajeczne z szynką

Pięć jajek gotujemy na twardo.Do wrzącej wody wsypujemy szczyptę soli,wtedy jajka łatwiej się obiorą.Bułkę moczymy w mleku i dokładnie odciskamy.Cebulę obieramy,kroimy w kostkę i smażymy.Szynkę kroimy w cienkie paski.Ugotowane jajka i bułkę przepuszczamy przez maszynkę,używając sitka o dużych oczkach.Do masy jajecznej dodajemy cebulę i musztardę.Wbijamy surowe jajko,mieszamy,doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Masę dokładnie mieszamy.Dłonią nabieramy porcję i spłaszczamy.Nakładamy kilka pasków szynki i zawijamy,formując kolety.Kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na patelni.Kotlety podajemy z ryżem,keczupem i surówką z kapusty pekińskiej i papryki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak