Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Murzynek z polewą czekoladową

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szkl
cukier 1,5 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 4 szt
kakao 3 łyżki
mleko 4 łyżki
margaryna 250 gr

Przepis i sposób przygotowania na: Murzynek z polewą czekoladową

Na samym początku rozpuścić margarynę i dodać do niej mleko, kakao i cukier. Przygotowaną masę schłodzić. Białka oddzielić od zółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie do ubitych białek dodać mąke,proszek do pieczenia, żółka i 4/5 masy z rondelka(resztę masy użyjemy jako polewy do ciasta). Wszystko ze sobą połączyć. Przygotowaną masę wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 30-40 minut w 200 C. Gdy murzynek ostgie polać go resztą masą z rondelka.

(Polecam do tego murzynka użyć formy prostokątej 40x10 m, ja użyłam 40x25 i mój murzynek nie był wysoki)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

goofy9 06.07.2012 23:19
heh nigdy nie zdążę zrobić polewy, od razu znika :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak