Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada czekoladowa z kremem śmietankowo-kakaowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Rolada:
mąka pszenna niecała 1 szkl
cukier 4/5 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 3 szt
woda 1/3 szkl
kakao 3 łyżki
Krem:
krem śmietankowy
kakao 2 łyżki
kakao do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada czekoladowa z kremem śmietankowo-kakaowym

Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam z dodatkiem cukru. Następnie do ubitych białek dodaję mąke, proszek do pieczenia,kako wodę i 3 żółtka. Ciasto wlewam do formy ( 40x 25 cm, lub 40x30 cm)wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 17 minut w temperaturze 200 C. Po upieczeniu biszkopta od razu wyjmuje go z formy(łapiąc za papier do pieczenia). Odrywam papier i roluje biszkopt za pomocą ściereczki. W takiej pozycji zostawiam zrolowany biszkopt, aby ostygł. W międzyczasie przyrządzam krem zgodnie z instrukcją na opakowaniu i dodaje do niego 2 łyżki kakao. Gdy rolada ostygnie delikatnie ją rozwijam i smaruje kremem. Po zużyciu kremu ponownie zwijam roladę, układam tak aby widoczne łączenie było pod spodem. pozostałością kremu dekoruje wierzch rolady, a po środku posypuje kakao. Wkładam do lodówki na kilka godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak