Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ze śliwkami i twarogiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki z syropu 1/2 kg
mąka przenna 8 łyżek
masło 5 dag
jajko 5 szt
cukier puder 7 łyżek
mąka ziemniaczana 4 łyżki
cukier wanilinowy 2 łyżeczki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
otarta skórka pomarańczowa 2 łyżeczki
tłuszcz do formy
sok z cytryny 2 łyżki
twaróg 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ze śliwkami i twarogiem

Śliwki osączyć na sitku. Masło utrzeć z 5 łyżkami cukru pudru na puszystą masę, dodając stopniowo 3 jajka. Do masy dodać mąkę ziemniaczaną, otartą skórkę z pomarańczy, sok z cytryny, mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko wymieszać. Wyłożyć ciasto do formy wyłożonej folią aluminiową, posmarowanej tłuszczem. Na wierzch ułożyć śliwki. Ser twarogowy zemleć w maszynce, dodać cukier waniliowy, cukier puder, 2 żółtka i zmiksować. Pod koniec dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać. Ser rozłożyć na śliwkach. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 175 stopni około 55 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 21.05.2013 19:54
Smakowite połączenie.
janko 18.03.2012 19:35
fajny przepis
mirosława4 22.03.2011 21:43
mniam pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak