Rigatoni z boczkiem i brokułami

Rigatoni z boczkiem i brokułami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • boczek wędzony

    wg uznania
  • śmietanka UHT 22% lub 36%

    250-300 ml
  • makaron rurki

    250 gram
  • pieprz czamy mielony Prymat

    do smaku
  • przyprawa do dań Kucharek

    do smaku
  • parmezan

    wg uznania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron ugotować na półtwardo, a w międzyczasie przyrządzić sos z reszty składników:

- brokuły poddusić do miękkości, pod koniec przerzucić na patelnię (dużą) i dosmażyć razem z pokrojonym w cienką kostkę boczkiem; doprawić do smaku Kucharkiem i pieprzem (potrawa powinna być raczej lekko pikantna, ale jak kto lubi);
- na tak przygotowane brokuły z boczkiem, wlać śmietankę i podgrzewać mieszając delikatnie, aż sos zrobi się dość gęsty;
- do gotowego sosu dodać ugotowany makaron, przemieszać i i poddusić mieszając ok. pół minuty, żeby makaron przeszedł smakiem sosu.

Rozłożyć porcje na talerze (2-3 osoby) i posypać startym parmezanem. Można ewentualnie wstawić je na parę chwil do mocno nagrzanego piekarnika (w naczyniach żaroodpornych) i lekko zapiec - wtedy jest jeszcze smaczniejsze :)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

pauluna

19.06.2010 10:10
makowicie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat