Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa mleczna z dynią i płatkami ryzowymi

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

dynia
cynamon
mleko

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa mleczna z dynią i płatkami ryzowymi

SKŁADNIKI:

* miąższ dyni bez skóry
- ok 400g,
* cynamon - 0,5 łyżeczki (lub więcej),
* woda wrząca - 1,5 szklanki (szkl. o obj 250ml),
* mleko 2% lub 3,2 % - 1,5 szklanki
* cukier z wanilia - do smaku,
* cukier brązowy lub kryształ, ew. słodzik - sporo, do smaku,
* szczypta soli,
* sok z cytryny - do smaku, dałam 1 łyżkę,
* płatki ryżowe - ok 100g
*

PRZYGOTOWANIE:

Obraną i umytą dynie kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do wrzącej wody z 0,5 szklanki mleka, łyżką cukru, sokiem z cytryny i szczypta soli, gotujemy parę minut do miękkości. Wlewamy pozostale mleko, miażdżymy kawałki dyni tłuczkiem do ziemniaków, zagotowujemy i dodajemy płatki ryżowe. Gotujemy ok 5-10 minut ( w zależności od rodzaju płatków) dodajemy cukier z wanilia, cynamon i dosładzamy do smaku. Zagotowujemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 27.03.2011 08:54
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak