Przepis i sposób przygotowania na: Zupa mleczna z dynią i płatkami ryzowymi
* miąższ dyni bez skóry
- ok 400g,
* cynamon - 0,5 łyżeczki (lub więcej),
* woda wrząca - 1,5 szklanki (szkl. o obj 250ml),
* mleko 2% lub 3,2 % - 1,5 szklanki
* cukier z wanilia - do smaku,
* cukier brązowy lub kryształ, ew. słodzik - sporo, do smaku,
* szczypta soli,
* sok z cytryny - do smaku, dałam 1 łyżkę,
* płatki ryżowe - ok 100g
*
PRZYGOTOWANIE:
Obraną i umytą dynie kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do wrzącej wody z 0,5 szklanki mleka, łyżką cukru, sokiem z cytryny i szczypta soli, gotujemy parę minut do miękkości. Wlewamy pozostale mleko, miażdżymy kawałki dyni tłuczkiem do ziemniaków, zagotowujemy i dodajemy płatki ryżowe. Gotujemy ok 5-10 minut ( w zależności od rodzaju płatków) dodajemy cukier z wanilia, cynamon i dosładzamy do smaku. Zagotowujemy.