Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladki kurczaka w platkach ryżowych

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka podwójna
ser żółty
płatki ryżowe

Przepis i sposób przygotowania na: Roladki kurczaka w platkach ryżowych

SKŁADNIKI:

* podwójna pierś kurczaka,
* ser żółty - 60g,
* maslo - po jednej lyzeczce na kazda roladke,
* olej do smażenia,
* sól, pieprz ziołowy Prymat, Vegeta,
* jajo - 2 małe,
* maka kukurydziana lub pszenna,
* płatki ryżowe, śniadaniowe - 4-5 garści. Sa to płatki wyglądem
niemal identyczne jak kukurydziane. Sa jaśniejsze i o ryżowym smaku i aromacie - można je zastąpić kukurydzianymi.


PRZYGOTOWANIE:

Pierś kurczaka obrać w wszelkich żyłek i tłuszczu, umyć i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Każdą pierś przekroić cienko wzdłuż na kilka cienkich, długich plastrów. Każdy z plastrów delikatnie rozbić pod folia, najlepiej drewnianym tłuczkiem.Posypać sola i pieprzem z obu stron. U cieńszej nasady każdego plastra, kładziemy po łyżeczce masła i po kawałku sera żółtego. Zawijamy ciasno roladki. Do woreczka foliowego wrzucić płatki ryżowe, wypuścić powietrze, zwinąć i zmiażdżyć je palcami, po czym wysypać je do miseczki. Jajo dobrze rozbełtać i dodać niewielka ilość vegety. Obtaczamy najpierw w mace, potem w jajku i na koniec w płatkach ryżowych. Wrzucić na rozgrzany olej - nie żałować tłuszczu - i smażyć z każdej strony na rumiany kolor. Smażymy na średnim ogniu, uważając aby panierka nam sie nie przypaliła. Pod koniec smażenia, przykrywamy kotlety pokrywka, zmniejszamy ognień, aby środek mięsa się dosmażył.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak