Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cykoria z orzechami i feta w miodzie

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cykoria
ser feta

Przepis i sposób przygotowania na: Cykoria z orzechami i feta w miodzie

SKŁADNIKI:

* cykoria - 2 sztuki,
* orzechy włoskie siekane - duża garść,
* ser feta - 80g,
* sok z cytryny - po kilka kropel na każdą część,
* miód płynny,
* cukier brązowy - łyżka.


PRZYGOTOWANIE:

Cykorie umyć, w razie potrzeby odrzucić zewnętrzne liście. Przeciąć każdą wzdłuż na polowe. Dokładnie wyciąć i odrzucić głąb, który może być przyczyna gorzkiego smaku, jeżeli zostanie niedokładnie usunięty. Przełożyć do garnka, zalać gorącą woda, dodać cukier, gotować bez przykrycia przez 7-10 minut, przelać zimna woda, dobrze odcedzić, uważając, aby nie skaleczyć cykorii. (jeżeli wolimy bardziej chrupiące warzywo, należy ją gotować przez 5 minut). Ułożyć cykorie w naczyniu żaroodpornym i lekko skropić sokiem z cytryny. Ser feta pokroić w drobna kosteczkę i posypać każdą połówkę cykorii. Następnie oprószyć całość orzechami włoskimi i polać płynnym miodem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Podawać na ciepło.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caroline1983 12.07.2011 21:51
ciekawe składniki i super wyglad :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak