Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Małże w sosie cytrynowym z pesto rosso

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mule
pesto czerwone
pieczarki

Przepis i sposób przygotowania na: Małże w sosie cytrynowym z pesto rosso

SKŁADNIKI:

* mule mrozone, wstepnie przegotowane - 250g,
* cebula biala - 2 sztuki sredniej wielkosci,
* pieczarki - 250g,
* cytryna,
* pesto czerwone - 2 lekko kopiaste lyzki,
* maslo - 3 lyzki,
* czosnek - 3 zabki sredniej wielkosci,
* sól - ok lyzeczka,
* cukier - lyzeczka,
* pieprz ziolowy,
* swiezo zmielony pieprz.

PRZYGOTOWANIE:

Mule rozmrozic, przeplukac i najlepiej pozostawic w zimnej wodzie na kilka godzin. Wyplukac wszelkie zanieczyszczenia i osaczyc na sicie z nadmiaru wody. Pieczarki obrac, w razie potrzeby przeplukac i pokroic w plasterki. Cebule i czosnek posiekac w kosteczke, Wycisnac sok z calej soczystej cytryny, mnie wyszlo 5 lyzek, wymieszac go z pesto. Na patelni rozpuscic maslo, wrzucic cebule i czosnek, podsmazyc przez minute, dodac cukier, wymieszac.Krótko podsmazyc, dodac pieczarki, pieprz ziolowy i wymieszac. Smazyc czesto mieszajac. Gdy pieczarki zmiekna, dodac malze, sól, sok z cytryny i pesto. Smazyc co jakis czas mieszajac do miekkosci malzy - trwa to okolo 5-10 minut. Posypac swiezo zmielonym pieprzem. Podawac na goraco z pieczywem lub makaronem ryzowym.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eli_555 13.05.2011 23:15
pysznie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak